Bliny specjalność kuchni rosyjskiej. Rodzaj placuszków drożdżowych z mąki gryczanej. I to właśnie ta mąka sprawia, że są inne niż tradycyjne racuszki. Są, jak to określa moja rodzina, “chlebowe”. Bliny tradycyjnie podawane są z kawiorem i kwaśną śmietaną. U nas z kremem na bazie serka mascarpone i owocami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 8 dag rozpuszczonego, letniego masła
- 2 jajka
- sól
- 1 łyżeczka cukru
Ponadto:
- mascarpone
- kremówka (proporcja 1:1 śmietany do serka)
- puder do smaku
- owoce
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2-3 łyżki mleka i tyle mąki, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Rozczyn dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni (u mnie bez tłuszczu, ale można smarować patelnię odrobiną tłuszczu).
Mascarpone stopniowo połączyć z ubitą śmietaną, posłodzić do smaku. Kleksy masy serowo-śmietanowej kłaść na placuszkach, posypać owocami.
Znajdź mnie na fb.
Inne placki i naleśniki: