Sernik na zimno z malinami i czereśniami

Nie jestem fanem serników na zimno, a zwłaszcza tych z serków homogenizowanych. Ten jednak jest inny delikatny, puszysty, pachnie latem i wakacjami, a przy tym jest prosty do wykonania. Jeden z lepszych serników na zimno jakie jadłam.

Przepis z „Eksplozji smaku” (odrobinę zmieniony).

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

Składniki masy serowej:

  • 500 g zmielonego, dobrego białego sera
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (płaskie)

Składniki spodu:

  • 170 g herbatników czekoladowych (ale nieoblanych czekoladą)
  • 85 g masła

Wierzch:

  • 200 g malin
  • 200 g czereśni
  • galaretka malinowa

Wykonanie:

Przygotować foremkę o średnicy 20 cm – na spód foremki położyć pergamin, boki posmarować masłem. Herbatniki rozkruszyć malakserem na proszek, dodać rozpuszczone masło. Masę wyłożyć do foremki, docisnąć i odstawić do lodówki.

W tym czasie rozpuścić żelatynę w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić, dodać do zmielonego sera delikatnie mieszając. Do masy serowo-śmietanowej wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać (delikatnie). Przełożyć do foremki i schłodzić.

Galaretkę malinową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Schłodzić. Maliny i czereśnie ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Ponownie całość oziębić.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *