Maślane ciasteczka z lawendą

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z ciekawym fioletowym dodatkiem :). Od dawno chciałam je wypróbować, ale nie miałam odwagi. Lawenda ma przecież mydlany zapach! A jednak ciastka są świetne. Warto spróbować, póki lawenda kwitnie.

Przepis z blogu „Moje Wypieki”.

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

 Składniki:

  • 2 pełne łyżki kwiatków świeżej lawendy (lub jedna suszonej)
  • 210 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Uformować dwa wałeczki o średnicy ok. 3,5 cm, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (zostawiłam na noc).

Schłodzone ciasto pokroić na ok. 5 mm plasterki. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku na jasny słomkowy kolor.

Studzić na kratce.

Porcja na dwie blaszki piekarnikowe.

Znajdź mnie na fb.

maślane ciasteczka lawendowe_kruche ciastka_kwiaty jadalne

Ciasteczka zapisuję do „Kwiatożerców”.

akcja_kwiatożercy_syrop z kwiatów czarnego bzu

Inne ciasteczka:

 Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *