Pieguski orzechowe Sowy

Pieguski to ciasteczka pełnoziarniste z masłem orzechowym i bakaliami. Przypominają wyglądem znane ciasteczka, stąd nazwa. A dlaczego Sowy? Przepis pochodzi z blogu “Zdrowa kuchnia Sowy”.

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g masła orzechowego (najlepiej domowe, u mnie z kawałkami czekolady)
  • 130 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, migdały, orzechy)

Wykonanie:

Przygotować bakalie, umyć osuszyć, pokroić na małe cząstki. Masła utrzeć z cukrem, dodać (po jednym) jajka. Następnie, cały czas ucierając, mąkę wymieszaną z płatkami, i sodą. Na koniec dodać bakalie, dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 °C 15 – 20 minut.

Znajdź mnie na fb.

Inne drobiazgi:

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  mądre ciasteczka_ciasteczka cyferki_ciastka kruche_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.