Kasza ze szpinakiem, czyli kuchnia mazowiecka po liftingu

Miało być nostalgicznie i regionalnie (po mazowiecku), czyli faćka (lebioda) z białą kaszą gryczaną, jajkiem i skwarkami. A tu niespodzianka na okolicznych polach chwastów brak. Nie ma lebiody (faćki), chabrów, maków, kąkoli,…Intensywne rolnictwo górą. Oczywiście plony rosną, ale jest i druga strona medalu. Zmniejszenie różnorodności roślin to wytępienie owadów, a w dalszej kolejności ptaków. Czy na pewno chcemy żyć na pustyni? Czy dążymy do “ideału” niemieckiego, czyli po przejechaniu całych Niemiec – czyste szyby w aucie? Czy musimy powielać błędy innych? A swoją drogą mniej owadów, to problem z zapylaniem i spadek plonów!

A wracając do mojej kaszy. Faćkę zastąpiłam szpinakiem, jajka fetą i serem pleśniowym, a skwarki oliwą i suszonymi pomidorami. Wyszło pyszne danie z nutą śródziemnomorską.

Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskieSkładniki:

  • kubek kaszy gryczanej białej (niepalonej)
  • 900 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
  • 200 g fety
  • 50  g sera pleśniowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • ząbek – dwa czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy do podsmażenia szpinaku

Wykonanie:

Kaszę opłukać, ugotować na sypko (2 razy tyle wody ile wynosi objętość kaszy). Przygotować szpinak, przełożyć na patelnie z odrobiną oliwy i odparować wodę. Do szpinaku dodać zmiażdżony czosnek, posolić i posypać pieprzem. Pomidory pokroić, ser pleśniowy pokruszyć i dodać do szpinaku. Całość połączyć z kaszą i pokrojoną w kostkę fetą.

Znajdź mnie na fb.

Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

Zobacz inne dania kuchni mazowieckiej.

akcja_mazowsze kulinarnie_kasza ze szpinakiem

Inne dania z kaszą:

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada  zdrowy deser_zdrowe śniadanie_kasza jaglana z owocami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  

drukuj

1 thoughts on “Kasza ze szpinakiem, czyli kuchnia mazowiecka po liftingu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.