Szaszłyki z indyka

Danie idealne na upalne lato. Nie wymaga długiego “sterczenia” w kuchni, można je przygotować na świeżym powietrzu, no i ten orzeźwiający smak!

Do szaszłyków zrobiłam warzywa z rozmarynem i pikantną oliwą zapieczone w piekarniku i sos tzatziki. Do picia była kwaśno-gorzka lemoniada. Cudowny letni zestaw.

Przepis na szaszłyki z “Przyjaciółki” (odrobinę zmieniony).

szaszłyki z indyka_dania z drobiu_dania na lato

Składniki:

  • 50 dag mięsa z piersi indyka pokrojone w długie płaty
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 – 2łyżki pikantnej oliwy (lub zwykłej)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • ziemniaki
  • marchew
  • kalarepka
  • rozmaryn
  • pikantna oliwa

Sos:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • ogórek
  • koperek
  • sól, pieprz, ząbek – dwa czosnku

Wykonanie:

Filet pokroić w grubą kostkę lub cienkie długie paski. Osolić, oprószyć pieprzem. Sok pomarańczowy wymieszać z imbirem i oliwą. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie obgotować warzywa i ziemniaki. Przygotować sos. Ogórek zetrzeć na tarce, osolić, a gdy puści sok, odlać wodę. Dodać jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek – wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem.

Mięso nadziać na patyki do szaszłyków. Piec ok, 10 minut od czasu do czasu obracając.

Warzywa pokroić na części posmarować oliwą, posypać rozmarynem i zapiec. W moim piekarniku grillowanie zajmuje ok. 10 minut.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z indyka:

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc  mamine gołąbki_dania z mięsem_faszerowana kapusta_kuchnia polska  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.