Torcik bezowo-sernikowy

Od dawna miałam olbrzymią ochotę na połączenie tortu bezowego i sernika. Podobny smak jest już na blogu w postaci sernika na zimno na spodzie bezowym. Tym razem jednak nie o to mi chodziło. Sernik to miał być sernik, a nie pianka serowa (czyli sernik na zimno). W grę wchodził zwykł sernik pieczony lub gotowany. Za oknem pogoda, która zniechęcała do włączania piekarnika, dlatego wybrałam opcję z sernikiem gotowanym i gotowymi blatami bezowymi. Słodki smak warto przełamać żelką morelową lub dżemem morelowym.

tort bezowy z sernikiem
Torcik bezowo-serowy

Składniki torciku bezowo-sernikowego:

  • 2 blaty bezowe o średnicy 20 cm
  • 0,5 kg zmielonego co najmniej dwukrotnie twarogu (u mnie “Piątnica” do serników)
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru lub odrobinę mniej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko(małe)
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki mleka

Dodatki:

  • kwaśny, niesłodki dżem najlepiej morelowy lub żelka morelowa, lub porzeczkową (przepis TU) opcjonalnie, ale warto, przełamie słodki smak sernika i bezy
  • morele i jagody na wierz tortu
  • listki melisy/mięty na ozdobę

Jak zrobić torcik bezowo-sernikowy?

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryska, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przestudzić i przełożyć do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wystudzić.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy, dalej żelkę lub dżem (opcjonalnie, ale warto). Sernik wyjąć z formy i położyć na blat bezowy z dżemem, przykryć blatem bezowym. Wierzch ozdobić owocami. U mnie to karmelizowane morele i jagody, ale moreli nie trzeba karmelizować.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z sernikiem
Torcik bezowo-serowy
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.