Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały – koniecznie :).
Składniki – masa serowa (na 6 porcji):
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g kwaśnej kremówki
- ew. cukier do dosłodzenia
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
Żelka porzeczkowa:
- 300 g obranych czerwonych porzeczek
- 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
- Biszkopty na dno salaterek
- melisa i porzeczki do ozdoby
Wykonanie:
Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.
Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane – namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).
Śmietanę ubić.
Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.
Całość schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne serniki na lato:
1 thoughts on “Serniczki na zimno z żelką porzeczkową”