Sernik z białą czekoladą i malinami

Nie jest to sernik “puszek”, raczej bardziej przypomina sernik nowojorski, niż wiedeński. Czekoladowy, wytrawny spód, lekko słodka masa serowa i maliny…pycha. Świetny, elegancki sernik.

Przepis pochodzi z miesięcznika “Moje Gotowanie” nr 8/12.

 

Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą

Składniki spodu:

  • 20 dag ciasteczek z kakao
  • 5 łyżek masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Składniki masy:

  • 1 kg zmielonego twarogu (zwykły, półtłusty twaróg lokalnej mleczarni samodzielnie zmielony)
  • 30 dag białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru (10,3 dag) – można 1/2 szklanki
  • 2 białka (duże)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 dag malin
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą

Wykonanie spodu:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skruszyć na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, schłodzić i dodać do ciastek. Powstałą masę przełożyć do formy, rozsmarować i mocno docisnąć. Włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy.

Wykonanie masy:

Nastawić piekarnik na 180 °C. Umyć i osuszyć maliny. Do twarogu dodać rozpuszczoną na parze i przestudzoną białą czekoladę, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszać łyżką. Masę położyć na spodzie ciasteczkowym, na nią połowę malin. Włożyć sernik do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 °C. Piec 70 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjąć sernik z piekarnika. Ostudzić i schłodzić (bez przykrycia i obręczy). Przed podaniem posypać pozostałymi malinami.

Przepis dodaję do akcji “W malinowym chruśniaku”.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.