Sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową

Sernik na kruchym spodzie z pianką bezową i brzoskwiniami. Raczej tradycyjny, delikatny, o wyważonym smaku. Do niego frużelina truskawkowa…mmmm pycha.

Przepis Beatymarii.

sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik na lato_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z owocami_sernik z pianką

Składniki spodu:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 80 dag dobrej jakości twarogu
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • frużelina wg TEGO przepisu

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem na proszek. Dodać cukier puder, sól, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Przygotować formę 25-40 cm. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i zapiec na jasny kolor. Ostudzić.

Ser zmielić co najmniej dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo jajka, dalej ser i budyń.

Brzoskwinie osączyć i pokroić na małe kawałki.

Biała ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru.

Na wystudzony spód położyć masę serową. Dalej brzoskwinie, pianę i 1/3 ciasta startego na tarce. Piec godzinę w 170 °C. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia w piekarniku. Kroić dobrze wystudzony, oprószony pudrem. Najlepszy z frużeliną truskawkową.

Znajdź mnie na fb.

sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik na lato_sernik pieczony_sernik na kruchym spodzie_sernik z owocami_sernik z pianką

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.