Sernik na kruchym spodzie z pianką bezową i brzoskwiniami. Raczej tradycyjny, delikatny, o wyważonym smaku. Do niego frużelina truskawkowa…mmmm pycha.
Przepis Beatymarii.
Składniki spodu:
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy:
- 80 dag dobrej jakości twarogu
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do oprószenia ciasta
- frużelina wg TEGO przepisu
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem na proszek. Dodać cukier puder, sól, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Przygotować formę 25-40 cm. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i zapiec na jasny kolor. Ostudzić.
Ser zmielić co najmniej dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo jajka, dalej ser i budyń.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na małe kawałki.
Biała ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru.
Na wystudzony spód położyć masę serową. Dalej brzoskwinie, pianę i 1/3 ciasta startego na tarce. Piec godzinę w 170 °C. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia w piekarniku. Kroić dobrze wystudzony, oprószony pudrem. Najlepszy z frużeliną truskawkową.
Znajdź mnie na fb.