Kremowy sernik z polewą jeżynową

Delikatny, kremowy sernik w stylu serników amerykańskich, na spodzie owsiano-czekoladowym, z żelką/polewą jeżynową, to moje nowe ciasto na koniec lata. Robiłam go w wielu odmianach – z wiśniami w galarecie na spodzie amaretto, z ciasteczkami w środku i żelką wiśniową, z borówkami. Wszystkie miały swoje zalety, ale najlepszy jest właśnie ten. Nie za słodki, bardzo kremowy, z kwaśnymi jeżynami i ten spód… zdecydowanie najlepszy.

kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g serka kremowego (Piątnica, Łaciaty lub Philadelphia)  
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód:
  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
Żelka jeżynowa:
  • 500 g jeżyn + do dekoracji
  • 4-5 łyżek cukru (a najlepiej do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z limonki lub cytryny
  • melisa do ozdoby
Wykonanie spodu: Przygotować formę o średnicy 26 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki podprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Zmielić lub zmiksować w blenderze (ale nie na pył). Płatki wymieszać z kakao, cukrem pudrem, solą, rozpuszczonym masłem i rumem. Masą wyłożyć dno przygotowanej formy. Docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Wykonanie masy serowej: Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Serki, śmietanę, cukier, wanilię zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dodać mąkę, połączyć. Masę przełożyć na owsiany spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). Wstawić przykryty do lodówki na noc. Wykonanie żelki: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody. Jeżyny wymieszać z cukrem i sokiem z limonki lub cytryny. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gadka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 500 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć na serniku. Uwaga: Żelka nie jest gęsta. Wg mnie jeśli sernik jest kremowy i delikatny, ścisła galaretka nie sprawdza się. Smacznego :). Znajdź mnie na fb kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy A tak wygląda przekrojony. kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.