Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

 Zwykłe ciasto do poobiedniej kawy.

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto z kruszonką

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • 50-60 dag śliwek
  • kruszonka (4,5 dag masła, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki mąki, szczypta soli i łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.

Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i posypać tartą bułką (średnica tortownicy – 26 cm).

Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki połączyć zacierając palcami.

Masło utrzeć na puch. Powoli ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko. Białka ubić (lekko posolić). Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do góry). Posypać przygotowaną kruszonką.

Piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 180-190 °C piekarniku – do suchego patyczka.

Rewelacyjny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej (wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie TEGO i TEGO przepisu.

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką_ciasto z owocami_ciasto z kruszonką

Inne słodkości ze śliwkami:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  Jesienne ciasto_ciasto z owocami_ciasto ucierane  keks na białkach ze ślwikami_ciasta z owocami_ciasto bez żółtek_jesienne przepisy

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *