Zwykłe ciasto do poobiedniej kawy.
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- 50-60 dag śliwek
- kruszonka (4,5 dag masła, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki mąki, szczypta soli i łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wypestkować.
Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i posypać tartą bułką (średnica tortownicy – 26 cm).
Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki połączyć zacierając palcami.
Masło utrzeć na puch. Powoli ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko. Białka ubić (lekko posolić). Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do góry). Posypać przygotowaną kruszonką.
Piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 180-190 °C piekarniku – do suchego patyczka.
Rewelacyjny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej (wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie TEGO i TEGO przepisu.
Inne słodkości ze śliwkami: