Bliny inaczej

Bliny specjalność kuchni rosyjskiej. Rodzaj placuszków drożdżowych z mąki gryczanej. I to właśnie ta mąka sprawia, że są inne niż tradycyjne racuszki. Są, jak to określa moja rodzina, “chlebowe”. Bliny tradycyjnie podawane są z kawiorem i kwaśną śmietaną. U nas z kremem na bazie serka mascarpone i owocami.

bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 8 dag rozpuszczonego, letniego masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto:

  • mascarpone
  • kremówka (proporcja 1:1 śmietany do serka)
  • puder do smaku
  • owoce

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 2-3 łyżki mleka i tyle mąki, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.

Rozczyn dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia.

Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni (u mnie bez tłuszczu, ale można smarować patelnię odrobiną tłuszczu).

Mascarpone stopniowo połączyć z ubitą śmietaną, posłodzić do smaku. Kleksy masy serowo-śmietanowej kłaść na placuszkach, posypać owocami.

Znajdź mnie na fb.

Inne placki i naleśniki:

placuszki z syropem z drzewa chlebowego_pankejki_corab_sałatka owocowa  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato   Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.