Babka gotowana na budyniach jest niezwykle delikatna, taka trochę kołaczowa. Długo utrzymuje świeżość, ba powiedziałabym, że z dnia na dzień jest co raz lepsza. I jeszcze jedno, babka jest bezglutenowa (ale to taka drobna uwaga, bo bezglutenowość nie ujmuje ani smaku, ani konsystencji babce :)).
Moja czwarta propozycja wielkanocna.
Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:
babka gotowana
pomarańczowa babka gotowana
Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 9 budyniów śmietankowych lub waniliowych takich po 40 g (łącznie 360 g proszku; budynie bez cukru; u mnie bezglutenowe, ale mogą być zwykłe)
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 biała czekolada
- ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)
Wykonanie:
Przygotować duży garnek z pokrywką, taki w którym zmieści się babkowa foremka.
Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.
Proszek budyniowy, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.
Przełożyć do foremki babkowej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.
Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę).
Smacznego :).
Znajdź mnie na
fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Babka bardzo mnie zainteresowała, ale niestety, nie mam takiej formy zamykanej 🙁 A wygląda tak pięknie…
Dziękuję. Takie foremki można kupić w sklepach typu “groch, mydło i powidło” 🙂