Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia – biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego generała Pelissier, który podczas wojny krymskiej zdobył twierdzę Małakow. Wzorując się na tym słynnym deserze zrobiłam mój sernik. Podłużne biszkopty przełożyłam domowym dżemem porzeczkowym i sernikiem gotowanym (a raczej masą sernikową). Wierzch posypałam prażonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami, ozdobiłam kleksami śmietany migdałowej. Dodatkowo boki mojego sernika to też biszkopty, ale ten element ciasta można pominąć i boki posypać prażonymi migdałami.
Moim zdaniem świetny, elegancki sernik. Trzecia propozycja wielkanocna :).
Składniki masy serowej:
- 1 kg mielonego twarogu (u mnie Piątnica)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
Dodatki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 1/2 słoika dżemu z czerwonych porzeczek (najlepiej domowy)
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 krople ekstraktu migdałowego
- garść prażonych płatków migdałowych (lub krokantu)
- garść czerwonych porzeczek (teraz mrożone)
Wykonanie:
Sernik. Masło rozpuścić z cukrem. Twaróg wymieszać z jajkiem, żółtkami i szczyptą soli. Do twarogu dodać gorące masło, wymieszać, przelać z powrotem do garnka i gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Przez cały czas trzeba mieszać, by masa nie przypaliła się. Uwaga! Masa sernikowa podczas gotowania pryska, trzeba uważać. Po 10 minutach wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować, by masa nie była surowa.
Składanie. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą (dzięki temu sernik nie nabierze metalicznego smaku). Masę serową podzielić na 3 części. Boki i dno wyłożyć biszkoptami, posmarować 1/3 dżemu, na to wyłożyć 1/3 masy serowej, dalej biszkopty, dżem, masa i ponownie biszkopty, dżem, masa. Schłodzić 8-12 godzin.
Po schłodzeniu wierzch sernika przykryć uprażonymi na suchej patelni migdałami, ozdobić porzeczkami i ubitą z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym śmietaną.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wielkanocne serniki: