Bułeczki kukurydziane

Nie możemy wyjść z zachwytu. Te bułki są przepyszne, mięciutki, a do tego mają zabawny kształt. Najlepiej smakują pierwszego dnia posmarowane masłem z kubkiem mleka. Można je zrobić na weekendowe, późne śniadanie (zmieniłam zdanie pod wpływem komentarzy, przeliczyłam czas i okazało się, że można).

Przepis na 12 bułeczek znaleziony na blogu „Domi w kuchni”.

bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru (następnym razem dodam mniej)
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 450 g mąki tortowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • odrobina mąki kukurydzianej do oprószenia bułek

Wykonanie:

Masło, mleko, cukier, sól rozpuścić. Mąki przesiać, dodać mieszankę mleczną i wyrobić. Do masy wkruszyć drożdże (uwaga! Masa przed dodaniem drożdży nie może być zbyt ciepłe) i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Następnie podzielić ciasto na 12 równych części i każdą z tych 12 części podzielić na 3. Z kawałków ciasta formować kulki. Do przygotowanych foremek muffinkowych (posmarowanych masłem i wysypanych lekko mąką kukurydzianą) wkładać po trzy kuleczki. Zostawić chwile do ponownego wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmarować mieszanką mleka i masła oraz oprószyć mąką. Piec 20 -25 w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Skoro można je zrobić na śniadanie, „wędrują” do akcji „Wegetariańskie śniadania”.

Inne bułki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *