Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnem kajmakiem

Błyskawiczny, zaskakujący, przepyszny – deser, ciastko, słodka przekąska. Żegnaj dieto, to ciastko zniewala. Chrupiąca skórka, pod którą ukryty jest płynny, słodki  środek. Można zjeść z lodami śmietankowymi i owocami, posypać cynamonem, czy czekoladą. Dla niespodziewanych gości, dla wielbicieli NAPRAWDĘ słodkich słodyczy, na niedzielny deser, na babski wieczór i na inne wymówki :).

Deser przygotowałam w ramach „Weekendowej Cukierni”, a gospodynią była Anna-Maria (blog Kucharnia). Z Weekendową Cukiernią piekę ciasto po raz drugi, poprzednie – Trzy mleka, było równie pyszne.

fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ew. 1/2 łyżeczki soli morskiej (następnym razem dodam więcej)

Wykonanie:

Foremki posmarować masłem i posypać mąką. Włączyć piekarnik na 215 °C. Żółtka i jajka zmiksować (2-3 minuty), dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól, połączyć. Przełożyć do przygotowanych foremek i piec ok. 12 – 13 minut (skórka chrupka, płynny środek).

Znajdź mnie na fb. 

fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk

Inne babeczki:

Babeczki śliwkowo-pomarańczowe_ciasto z owocami_ciasto ucierane  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *