Babka gotowana zebra

Babka gotowana w nowym wydaniu. Stary przepis po liftingu. Czy babka jest lepsza? Niekoniecznie, ale na pewno ładniejsza :).

babka w paski, babka marmurkowa
Babka gotowana zebra

Inne przepisy na wielkanocne babki gotowane:

babka gotowana

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa

babka gotowana czekoladowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 250 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (220 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatki: 2 łyżki kakao + 3 łyżki wrzątku

Dodatki:

  • 1 czekolada 
  • 2-3 łyżki kremówki
  • ew. 1 łyżka kakao
  • ozdoby wielkanocne (cukrowe lub czekoladowe jajka, posypka, inne)

Wykonanie:

Przygotować duży garnek z pokrywką, taki  w którym zmieści się babkowa foremka.

Foremkę do gotowania babek posmarować masłem i posypać kaszą kukurydzianą lub bułką tartą.

Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.

Kakao rozmieszać z wrzątkiem na gęstą pastę.

Masło z cukrem utrzeć na puch (masa powinna być puszysta, jasna i gładka). Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dokładnie ucierając masę. Do utartej masy dodać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać partiami do ciasta. Najlepiej w trzech częściach, delikatnie mieszając, by nie popsuć struktury piany.

Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pastę kakaową i wymieszać.

Wkładać do foremki babkowej na przemian łyżkę masy jasnej i ciemnej. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywką i gotować 1,5 godziny. Po ww. czasie wyjąć z garnka, zostawić w formie na 20-30 minut bez otwierania, po tym wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Ozdobić.

Polewa. Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić na parze (w jednym garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy drugi garnek/miskę tak, by nie dotykał wody, czekoladę wrzucamy do mniejszego garnka/miski i mieszając rozpuszczamy czekoladę). Po rozpuszczeniu można dodać kakao (masa będzie plastyczna) i posmarować babkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne wielkanocne babki:

babka ucierana z krówkami
babka wielkanocna marmurkowa
babka ucierana marmurkowa
babka cytrynowa ucierana z lukrem
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *