Bardzo wilgotna i bardzo czekoladowa babka. Choć byłam pełna obaw, bo i dużo cukru, i konsystencja ciasta bardzo nietypowa. Ciasto smakowało domownikom i nie było za słodkie. Dla wszystkich wielbicieli babek i ciast czekoladowych.
Składniki:
- 225 g mąki
- 350 g cukru
- 85 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 ml wrzącej wody
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g masła
Jak zrobić wilgotną babkę czekoladową?
Babka. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C i włożyć pustą formę, by się rozgrzała.
Wszystkie składniki, prócz wody, zmiksować do połączenia składników na wolnych obrotach miksera. Powoli wlać wrzątek. Ciasto będzie bardzo rzadkie i tak powinno być. Przelać do formy i piec 45-60 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić w foremce, zimne wyjąć i polać polewą.
Polewa. Masło rozpuścić (musi być prawie wrzące), chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę i polać babkę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.