Wilgotna babka czekoladowa

Bardzo wilgotna i bardzo czekoladowa babka. Choć byłam pełna obaw, bo i dużo cukru, i konsystencja ciasta bardzo nietypowa. Ciasto smakowało domownikom i nie było za słodkie. Dla wszystkich wielbicieli babek i ciast czekoladowych.

wilgotna babka czekoladowa, ucierana z polewą czekoladową

Z “Magii w kuchni”.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 350 g cukru
  • 85 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml wrzącej wody

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 50 g masła 

Jak zrobić wilgotną babkę czekoladową?

Babka. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C i włożyć pustą formę, by się rozgrzała.

Wszystkie składniki, prócz wody, zmiksować do połączenia składników na wolnych obrotach miksera. Powoli wlać wrzątek. Ciasto będzie bardzo rzadkie i tak powinno być. Przelać do formy i piec 45-60 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu wystudzić w foremce, zimne wyjąć i polać polewą.

Polewa. Masło rozpuścić (musi być prawie wrzące), chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę i polać babkę.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.