Mazurek na kruchym spodzie owsianym z galaretką ajerkoniakową i czerwonymi porzeczkami.
Składniki ciasta*:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Składniki nadzienia:
- 125 ml kremówki
- 125 ml ajerkoniaku (domowy – TEN)
- 3,5 łyżeczki żelatyny
Składniki dodatkowe:
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (z czerwonych porzeczek)
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej + 2-3 łyżki kremówki
- ozdoby wielkanocne
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).
Nadzienie. Żelatynę zalać 1/4 szklanki letniej wody i odstawić na 20 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewać do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania, żelatyna straci własności żelujące). Przestudzić. Śmietanę rozmieszać z ajerkoniakiem, dodać przestudzoną żelatynę.
Wystudzony spód posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wylać tężejącą galaretkę.
Ozdoby. Roztopić czekoladę ze śmietanką, przelać do dekoratora i zrobić na rantach mazurka esy-floresy. Środek ozdobić nim zastygnie do końca galaretka ajerkoniakowa.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki
* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU