Mazurek z ajerkoniakiem i czerwonymi porzeczkami

Mazurek na kruchym spodzie owsianym z galaretką ajerkoniakową i czerwonymi porzeczkami.

mazurek na kruchym spodzie z czerwonymi porzeczkami i masą z ajerkoniakiem
mazurek z ajerkoniakiem

Składniki ciasta*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Składniki nadzienia:

  • 125 ml kremówki
  • 125 ml ajerkoniaku (domowy – TEN)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

Składniki dodatkowe:

  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (z czerwonych porzeczek)
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej + 2-3 łyżki kremówki
  • ozdoby wielkanocne

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Nadzienie. Żelatynę zalać 1/4 szklanki letniej wody i odstawić na 20 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewać do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania, żelatyna straci własności żelujące). Przestudzić. Śmietanę rozmieszać z ajerkoniakiem, dodać przestudzoną żelatynę.

Wystudzony spód posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wylać tężejącą galaretkę.

Ozdoby. Roztopić czekoladę ze śmietanką, przelać do dekoratora i zrobić na rantach mazurka esy-floresy. Środek ozdobić nim zastygnie do końca galaretka ajerkoniakowa.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *