Ciasto Krówka

Delikatny, z nutą korzenną biszkopt, przełożony masą budyniową z kawałkami krówek, zwieńczony polewą krówkową – oto ciasto krówka. Ciasto na każdą okazję – imieniny, urodziny, spotkanie rodzinne, a także na święta.

delikatnie kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z krówkami polany polewą krówkową i posypany pokruszonymi krówkami
ciasto krówka

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu lub imbiru

Krem:

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 0,75 l mleka
  • 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)

Dodatki:

  • 600 g krówek (300 g na polewę, 200 g do masy, 100 g do posypania wierzchu – zamiennie mogą być orzechy)
  • duża łyżka masła do polewy

Jak zrobić ciasto krówka?

Biszkopt. Przygotować foremkę o rozmiarach 25 x 30 cm (wyłożyć papierem do pieczenia). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon/imbir – przesiać. Jajka ubijać mikserem wraz z cukrem przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera. Do jajek dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30-40 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Krem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wierzch przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło utrzeć na puch (powinno być jasne i puszyste). Do utartego dodawać powoli łyżka po łyżce budyń, po każdym dodaniu intensywnie miksując. Do masy dodać pokruszone krówki (to opcja, ten element można pominąć). Kremem posmarować jeden z placków, przykryć drugim, a wierzch polać polewą i posypać krówkami lub orzechami.

Polewa. Masło i pokruszone krówki (300 g) wsypać do garnka i podgrzewając rozpuścić. Ciasto kroić schłodzone.

Znajdź mnie na fb.

Smacznego :).

ciasto krówka, biszkopt przekładany kremem budyniowym z krówkami i polewą krówkową
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.