Mazurek na kruchym, owsianym spodzie, z orzechami zlepionymi pomadą śmietanową (taką pomadę robiłam także do tortu serowego), z paskami czekolady.
Składniki ciasta*:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Składniki nadzienia:
- 30-40 dag posiekanych orzechów
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 6-8 łyżek śmietanki
Składniki pomady:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
Wykonanie:
Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: owsianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).
Pomada śmietankowa. Śmietanę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gotować na małym ogniu 11 minut licząc od chwili wrzenia. Po zestawieniu z ognia dodać posiekane orzechy. Masę wlać na upieczony i wystudzony spód.
Ozdoby. Roztopić czekoladę gorzką z 3-4 łyżkami śmietanki, przelać do dekoratora i zrobić na mazurku paski. Tak samo postąpić z mleczną czekoladą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU
Przepisy na wielkanocne babki i babeczki
Przepisy na mazurki wielkanocne
Przepisy na wielkanocne serniki