Z cyklu: “Mniej mięsa, więcej strączków” – burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym – rewelacja :).
Wg pomysłu Ewuni.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mała cebulka
- ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy)
- 2-4 łyżki oleju
- pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny)
- 1-2 ząbki czosnku (duże)
- łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki cząbru
- sól, pieprz
- dodatki: bułki do burgerów, sos pomidorowy, dowolne warzywa (u mnie rukola, pomidor i czerwona cebula)
Jak zrobić domowe burgery?
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno).
Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch oleju, dodać marchew i pietruszkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Fasolę zmiksować razem z pozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli nie na gładko.
Do miski wrzucić ciepłą kaszę, fasolę z warzywami i pestkami dyni, natkę i przyprawy. Masę szczodrze doprawić.
Formować płaskie kotlety. Najlepiej dłońmi posmarowanymi olejem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na rumiano.
Można usmażyć na patelni.
*inne pomysły na doprawienie burgerów – 1. wędzona papryka, ostra papryka, kmin rzymski; 2 – suszone pomidory, rozmaryn
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.