Burgery z fasoli

Z cyklu: „Mniej mięsa, więcej strączków” –  burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym – rewelacja :).

Wg pomysłu Ewuni.

burgery z fasoli

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała cebulka
  • ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy)
  • 2-4 łyżki oleju
  • pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny)
  • 1-2 ząbki czosnku (duże)
  • łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz
  • dodatki: bułki do burgerów, sos pomidorowy, dowolne warzywa (u  mnie rukola, pomidor i czerwona cebula)

Jak zrobić domowe burgery?

Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). 

Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch oleju, dodać marchew i pietruszkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Fasolę zmiksować razem z pozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli nie na gładko.

Do miski wrzucić ciepłą kaszę, fasolę z warzywami i pestkami dyni, natkę i przyprawy. Masę szczodrze doprawić. 

Formować płaskie kotlety. Najlepiej dłońmi posmarowanymi olejem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na rumiano.

Można usmażyć na patelni.

*inne pomysły na doprawienie burgerów – 1. wędzona papryka, ostra papryka, kmin rzymski; 2 – suszone pomidory, rozmaryn

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *