Uwielbiam szpinak, lubię zwijane ciasta, a więc dlaczego dopiero teraz zabrałam się za zrobienie tej popularnej przekąski? Nie wiem. Omijałam ją szerokim łukiem, a przecież jest prosta, szybka, efektowna i co najważniejsze smaczna.
Przepis Ewy, prawdopodobnie z portalu “Ugotuj to”.
Składniki ciasta:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 6 jajek
- sól
- pieprz
Składniki nadzienia:
- 200 g serka kremowego
- 2 ząbki czosnku
- 6 plastrów szynki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Masło rozgrzać i smażyć na nim szpinak do momentu aż się rozmrozi i odparuje woda. Przestudzić, Jajka ubić z solą i pieprzem, dodać szpinak, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem i posmarowaną masłem, posypaną mąką formę piekarnikową.Piec 15 minut.
Serek połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą.
Po upieczeniu wyjąć, chwilę przestudzić (2-3 minuty). Odwrócić do góry nogami, zdjąć papier posmarować masą serkową, położyć szynkę i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Przygotowaną roladę zawinąć w folię i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwaga:
*do zrobienia rolady użyłam liści szpinaku, co dało mojej roladzie efekt marmurka. Jeśli jednak chce się uzyskać jednorodną roladę, należy użyć szpinaku rozdrobnionego.
Znajdź mnie na fb.
Na zdjęciu rolada razem z szynką nadziewaną bitą śmietaną z chrzanem.
Inne przekąski na babski wieczór:
2 thoughts on “Szpinakowa rolada z szynką”