Naleśniki w stylu Gundel – słynne danie kuchni węgierskiej. Danie, które może być deserem lub słodkim obiadem. Bardzo pożywne. Po zjedzeniu jednego naleśnika, nie jestem w stanie zjeść niczego więcej. Cóż to jest? – Słodkie naleśniki przełożone masą orzechową z rodzynkami, skórką pomarańczową i solidną porcją rumu, polane sosem czekoladowym także z rumem. Dla nas rewelacja, jeden z lepszych deserów kuchni węgierskiej!
Składniki:
- 8 – 10 ulubionych naleśników
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 250 ml kremówki
- 21 dag cukru
- 5 – 8 dag rodzynek
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1 kieliszek rumu (u mnie 80 %)
Sos:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki kremówki
- 1 łyżka pudru
- 1 kieliszek rumu
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzechy, chwilę pogotować, dodać rum, skórkę, rodzynki. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać naleśniki sosem.
Naleśniki można, przed polaniem sosem, posmarować masłem i zapiec, a potem polać sosem.
Znajdź mnie na fb.
Inne naleśniki i placuszki:
1 thoughts on “Naleśnik Gundel”