Naleśnik Gundel

Naleśniki w stylu Gundel – słynne danie kuchni węgierskiej. Danie, które może być deserem lub słodkim obiadem. Bardzo pożywne. Po zjedzeniu jednego naleśnika, nie jestem w stanie zjeść niczego więcej. Cóż to jest? – Słodkie naleśniki przełożone masą orzechową z rodzynkami, skórką pomarańczową i solidną porcją rumu, polane sosem czekoladowym także z rumem. Dla nas rewelacja, jeden z lepszych deserów kuchni węgierskiej!

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 8 – 10 ulubionych naleśników
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 250 ml kremówki
  • 21 dag cukru
  • 5 – 8 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 kieliszek rumu (u mnie 80 %)

Sos:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka pudru
  • 1 kieliszek rumu

Wykonanie:

Usmażyć naleśniki. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzechy, chwilę pogotować, dodać rum, skórkę, rodzynki. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać naleśniki sosem.

Naleśniki można, przed polaniem sosem, posmarować masłem i zapiec, a potem polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Inne naleśniki i placuszki:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *