Kartofelki

Domowe trufle. Słodkie, ale słodycz przełamuje dodatek mocnego alkoholu i ciemnej czekolady, ciasteczkowe. Moje ulubione.

Przepis na ok. 15 kartofelków  z książki „Desery zimne” Małgorzaty Borczak.

kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika

Składniki:

  • 2 paczki herbatników
  • 90 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • starta ciemna czekolada lub kakao do obtoczenia kartofelków

Wykonanie:

Herbatniki skruszyć na proszek (w malakserze). Dodać miękkie masło, puder, spirytus, wyrobić. Z masy formować małe kulki i obtaczać je w czekoladzie. Schłodzić.

Znajdź mnie na fb. 

Kartofelki dodaję do akcji „Praliny, trufelki, czekoladki”.

Inne słodkości bez piekarnika:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *