Przypomina słynny deser, ale nim nie jest. Czekoladowy, z nutą amaretto i kremowym środkiem, bez kawy. Nam smakuje i to bardzo, a jak słodko wygląda…
Pomysł na tort z „Przyjaciółki”.
Składniki ciasta:
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 22 dag mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 300 g mascarpone
- 200 g kremówki
- 100 g cukru pudru
- cukier z wanilią
Wykończenie:
- 50 ml amaretto
- 200 ml mocnej herbaty
- 2,5 czekolady mlecznej
- 100 ml kremówki
- wiórki kokosowe
- 3 różyczki
Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach 24cm x 40 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Piekarnik włączyć na 180 °C. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę (ok. 20 minut), połączyć stopniowo z mieszaniną mączną, delikatnie mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec ok. 30 – 35 minut.
Z ostudzonego placka wyciąć serca i przekroić je na dwie części. Placki nasączyć mieszanką herbaty i amaretto. Przełożyć kremem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Wierzch i boki tortu polać polewą. Ozdobić wiórkami kokosowymi, zrobić ew. napisy, ustawić różyczki.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto zawiera afrodyzjaki (czekolada, wanilia), dlatego zapisuję je do akcji „Bo we mnie jest sex…gotujemy z afrodyzjakami”.
Inne czekoladowe ciasta z kremem: