Słodkie, owsiane maleństwa z bakaliami. Nie wymagają piekarnika, błyskawicznie znikają. Propozycja na karnawałowe party, babskie spotkanie, walentynki.
Przepis pani Kingi Błaszczyk-Wójcik.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 3 pełne łyżki mleka w proszku
- biała polewa do ciast lub 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Połowę płatków uprażyć, mieszając, na złoto na patelni z 2 łyżkami masła. Pod koniec prażenia dodać obrane i posiekane migdały. Ostudzić. Zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem. Dodać, po zdjęciu z ognia, pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją cały czas mieszając. Do masy wsypać rodzynki, płatki uprażone i zwykłe, mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i z jeszcze ciepłej masy, formować małe kulki. Każdą kulkę ozdobić paseczkami z białej polewy.
Znajdź mnie na fb.
Kulki owsiane dodaję do akcji “Praliny, trufelki, czekoladki”.
Inne słodkości bez piekarnika: