Miniaturowe słodkości Ewuni – trufle, pralinki, kostka piernikowa i blok. To nasz półmisek słodkich rozmaitości. Faworytem jest blok, drugie miejsce zajmują, i tu zdania są podzielone, wybieram trufle ciasteczkowe, nie…, może białe, albo kostkę piernikową. Oj, trudny wybór.
Wszystkie drobiazgi najlepsze są schłodzone!!!
Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.
Trufle białe i w pistacjach z “Kwestii smaku”, ciasteczkowe z “Moich wypieków”, marcepanowe przepis Ewy.
Białe Trufle
Składniki, 20 sztuk:
• 240 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
• wiórki kokosowe do obtoczenia
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm
Wykonanie:
Czekoladę połamać wrzucić do rondla z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
W wiórkach kokosowych obtaczać dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Przechowywać w lodówce.
Trufle w pistacjach
Składniki:
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 6 łyżek brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• pistacje i kakao do obtoczenia
Wykonanie:
Czekoladę połamać, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotować i wlać ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodać po kawałku masło, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach i kakao.
Trufle marcepanowe
Składniki:
- marcepan
- polewa czekoladowa
- do dekoracji orzechy i płatki migdałowe
Wykonanie:
Z marcepanu formować kulki, oblewać polewą czekoladową i dekorować orzechem lub migdałem.
Trufle ciasteczkowe
Składniki:
- 300 g ciasteczek digestive
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- kakao i cukier do dekoracji
Wykonanie:
Pokruszone ciasteczka, mleko kakao wymieszać, wstawić do lodówki, by masa stężała i można z niej było formować małe kulki. Kulki obtaczać w kakao i cukrze pudrze.
Przepisy na blok i kostkę piernikową zamieszczę już w Nowym Roku.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji “Sylwestrowo-imprezowo”.
Inne słodkości bez piekarnika: