Carpaccio z awokado

Awokado cenne źródło witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Jest wskazane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie, zaburzenia metabolizmu tłuszczu. Mimo tak wielu zalet, długo nie mogłam się przekonać do jego smaku, a może raczej  nie umiałam kupić odpowiedniego owocu. Teraz jestem fanem awokado. Najczęściej rozsmarowuje je na ciemnym chlebie i lekko skrapiam cytryną i solę. Cześć rodziny je awokado na słodko (czyli tak jak na Cejlonie) z serkiem grani. Przyrządzam z awokado wspaniałą sałatkę, a niedawno odkryłam, dzięki p. M. Ihnatowicz, carpaccio z awokado – świetną przekąskę, czy raczej przystawkę.

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

carpaccio z awokado_przystawki na zimno_karnawał

 Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 15 dag łuskanych pistacji
  • 20 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • 20 ml białego octu winnego
  • chili
  • mała czerwona cebula
  • sok z  cytryny do smaku
  • kilka listków rukoli do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Awokado obrać, wyjąć pestkę. Pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć jeden na drugim. Cebulę drobno posiekać, pistacje pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Awokado polać sosem i ozdobić rukolą.

Uwaga:

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw awokado, powinno się je jeść raczej na surowo.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Sylwestrowo-imprezowo”.

Inne przekąski karnawałowe:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *