Półmisek trufli

Miniaturowe słodkości Ewuni – trufle, pralinki, kostka piernikowa i blok. To nasz półmisek słodkich rozmaitości. Faworytem jest blok, drugie miejsce zajmują, i tu zdania są podzielone, wybieram trufle ciasteczkowe, nie…, może białe, albo kostkę piernikową. Oj, trudny wybór.

Wszystkie drobiazgi najlepsze są schłodzone!!!

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

Trufle białe i w pistacjach z „Kwestii smaku”, ciasteczkowe z „Moich wypieków”, marcepanowe przepis Ewy.

Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki

Białe Trufle

Składniki, 20 sztuk:
• 240 g białej czekolady
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
wiórki kokosowe do obtoczenia
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

Wykonanie:

Czekoladę połamać wrzucić do rondla z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
W wiórkach kokosowych obtaczać dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Przechowywać w lodówce.

Trufle w pistacjach

Składniki:
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 6 łyżek brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• pistacje i kakao do obtoczenia

Wykonanie:
Czekoladę połamać, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę z cukrem na sztywną pianę, zagotować i wlać ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodać po kawałku masło, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach i kakao.

Trufle marcepanowe

Składniki:

  • marcepan
  • polewa czekoladowa
  • do dekoracji orzechy i płatki migdałowe

Wykonanie:

Z marcepanu formować kulki, oblewać polewą czekoladową i dekorować orzechem lub migdałem.

Trufle ciasteczkowe

Składniki:

  • 300 g ciasteczek digestive
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • kakao i cukier do dekoracji

Wykonanie:

Pokruszone ciasteczka, mleko kakao wymieszać, wstawić do lodówki, by masa stężała i można z niej było formować małe kulki. Kulki obtaczać w kakao i cukrze pudrze.

Przepisy na blok i kostkę piernikową zamieszczę już w Nowym Roku.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Sylwestrowo-imprezowo”.

Inne słodkości bez piekarnika:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada  krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *