Szynka ze szparagami w galarecie

Szparagi otulone szynką, zalane esencjonalną, pikantną galaretą. Świetna, błyskawiczna sylwestrowo-karnawałowa przystawka.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał

Składniki:

  • 8 plastrów szynki
  • 16 marynowanych szparagów
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 kawałki papryki marynowanej
  • 1/2 l esencjonalnego rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • dekoracja: papryka konserwowa, natka pietruszki lub koperek, majonez

Wykonanie:

W gorącym, odtłuszczonym, doprawionym pieprzem  rosole rozpuścić żelatynę, schłodzić. Ogórki i paprykę podzielić wzdłuż na ćwiartki, szparagi osączyć z zalewy. Na każdy płat szynki położyć po kawałku ogórka i papryki, po dwa szparagi i zawinąć. Rulony ułożyć na głębokim półmisku, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Sylwestrowo-imprezowo”.

Inne dania karnawałowe:

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór   indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *