Skrzydełka po chińsku

Zimowe danie słono-słodko-pikantne. Słodycz miodu, słoność sosu sojowego i pikantno-korzenna nuta imbiru.

Propozycja sylwestrowo-karnawałowa.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5  łyżek sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • ew. rodzynki i łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Skrzydełka zalać 4 szklankami wody, zagotować i gotować 10 minut. Wodę odlać, dodać rosół oraz rozpuszczone i podgrzane na patelni: sos sojowy, olej, miód, imbir, olej. Gotować ok 30 minut.

Sos można zagęścić i dodać łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dobrym dodatkiem są rodzynki.

Skrzydełka najlepiej smakują z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.

Znajdź mnie na fb.

Skrzydełka dołączam do akcji „Sylwestrowo-imprezowo”.

Inne mięsa ze słodką nutą:

 cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *