Pyszne, wigilijne, ale nie tylko, ciasto do barszczu, soku pomidorowego. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów otulony ciastem drożdżowym. Rewelacyjne danie! A jak pachnie…
Składniki ciasta:
- 45 dag mąki
- 5 dag drożdży
- ok. 250 ml mleka
- 1 jajko
- 110 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki nadzienia:
- 5 dag suszonych grzybów
- 50 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pieprz mielony i ziarnisty
- listek laurowy
- ziele angielskie
- ew. kminek do posypania wierzchu
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie i zostawić na kilka godzin. Ugotować, odcedzić. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i ugotować ją razem z przyprawami (ok. 30 minut). Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone grzyby i ugotowaną kapustę, chwilę razem smażyć i zostawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać odrobię mleka i mąki tyle, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut Gdy rozczyn podrośnie, dodać mąkę, letnie mleko, rozpuszczone, letnie masło, jajko, sól i dobrze wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Rozwałkować (na taki wymiar jaką mamy formę), rozłożyć nadzienie, zawinąć roladę. Końce rolady zacisnąć. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy “szwem” do dołu i piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku ok. 1 godziny.
Uwaga:
*nadzienie trzeba dobrze doprawić (dodałam dużo pieprzu).
Przepis dodaję do akcji “Wigilia 2012” .
Znajdź mnie na fb.
Inne potrawy wigilijne: