Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami

Pyszne, wigilijne, ale nie tylko, ciasto do barszczu, soku pomidorowego. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów otulony ciastem drożdżowym. Rewelacyjne danie! A jak pachnie…

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 45 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki nadzienia:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz mielony i ziarnisty
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • ew. kminek do posypania wierzchu

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w wodzie i zostawić na kilka godzin. Ugotować, odcedzić. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i ugotować ją razem z przyprawami (ok. 30 minut). Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone grzyby i ugotowaną kapustę, chwilę razem smażyć i zostawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać odrobię mleka i mąki tyle, by całość miała konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut Gdy rozczyn podrośnie, dodać mąkę, letnie mleko, rozpuszczone, letnie masło, jajko, sól i dobrze wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Rozwałkować (na taki wymiar jaką mamy formę), rozłożyć nadzienie, zawinąć roladę. Końce rolady zacisnąć. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy “szwem” do dołu i piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku ok. 1 godziny.

Uwaga:

*nadzienie trzeba dobrze doprawić (dodałam dużo pieprzu).

Przepis dodaję do akcji “Wigilia 2012” .

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.