Tort bezowo-biszkoptowy z truskawkami

Tort śmietankowo-truskawkowy z chrupiącą warstwą bezową. Lekki, letni tort. Gdy mam przygotowany biszkopt i bezę – błyskawiczny i prosty. No bo cóż można popsuć? Śmietanę? A jednak! Są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak. Nagle lodówka fiksuje i kremówka zamarza (a zamrożona warzy się). Kolejna połączona z fixem ma same grudki (wiem, że to brzmi niewiarygodnie), a trzecia – odpływa. I zamiast tortu – katastrofa. Ale gdy przygotowanie „idzie” sprawnie i bez niespodzianek, tort jest smaczny i intrygujący. Taki na lato :).

tort bezowo-biszkoptowy z truskawkami_tort z bitą śmietaną_tort na lato

Składniki biszkoptu (z tego przepisu):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 1 l kremówki
  • 4 zagęstniki do śmietany (można zastąpić żelatyną)
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatki:

  • 0,5 kg truskawek +100-200 g do ozdoby
  • listki melisy

Wykonanie biszkoptu:

Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Dół tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki.

Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i lekko je roztrzepać widelcem.

Białka ubić, mikserem na najwyższych obrotach, ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Stopniowo dodać cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mąki. Ostrożnie wymieszać.

Przełożyć do foremki, wyrównać.

Piec ok. 40 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piecyka i razem z tortownicą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm (uwaga na formę, może się otworzyć) lub dynamicznie postawić na deskę.

Studzić w tortownicy. Wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu (przed wyjęciem trzeba okroić boki) i przekroić na pół.

Wykonanie – blat bezowy:

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na przygotowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam.

Wykonanie kremu:

Zagęstniki wymieszać z cukrem pudrem.

Schłodzoną śmietanę ubić. W połowie ubijania dodać zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem.

Składanie:

Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (część odłożyć do ozdobienia tortu).

Na tortownicy położyć blat biszkoptowy, część kremu i truskawek, dalej blat bezowy, krem i truskawki. Wierzch przykryć biszkoptem. Boki i górę posmarować śmietaną. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić truskawkami i melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty bezowe:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach 



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *