Tort śmietankowo-truskawkowy z chrupiącą warstwą bezową. Lekki, letni tort. Gdy mam przygotowany biszkopt i bezę – błyskawiczny i prosty. No bo cóż można popsuć? Śmietanę? A jednak! Są takie dni, gdy wszystko idzie nie tak. Nagle lodówka fiksuje i kremówka zamarza (a zamrożona warzy się). Kolejna połączona z fixem ma same grudki (wiem, że to brzmi niewiarygodnie), a trzecia – odpływa. I zamiast tortu – katastrofa. Ale gdy przygotowanie “idzie” sprawnie i bez niespodzianek, tort jest smaczny i intrygujący. Taki na lato :).
Składniki biszkoptu (z tego przepisu):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki blatu bezowego:
- 1/2 szklanki białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 1 l kremówki
- 4 zagęstniki do śmietany (można zastąpić żelatyną)
- 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
Dodatki:
- 0,5 kg truskawek +100-200 g do ozdoby
- listki melisy
Wykonanie biszkoptu:
Piekarnik włączyć na 170 °C.
Dół tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.
Żółtka oddzielić od białek i lekko je roztrzepać widelcem.
Białka ubić, mikserem na najwyższych obrotach, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mąki. Ostrożnie wymieszać.
Przełożyć do foremki, wyrównać.
Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piecyka i razem z tortownicą upuścić na podłogę z wysokości 50 cm (uwaga na formę, może się otworzyć) lub dynamicznie postawić na deskę.
Studzić w tortownicy. Wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu (przed wyjęciem trzeba okroić boki) i przekroić na pół.
Wykonanie – blat bezowy:
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na przygotowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam.
Wykonanie kremu:
Zagęstniki wymieszać z cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietanę ubić. W połowie ubijania dodać zagęstnik wymieszany z cukrem pudrem.
Składanie:
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (część odłożyć do ozdobienia tortu).
Na tortownicy położyć blat biszkoptowy, część kremu i truskawek, dalej blat bezowy, krem i truskawki. Wierzch przykryć biszkoptem. Boki i górę posmarować śmietaną. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić truskawkami i melisą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty bezowe: