Sałatkowy szał grillowy odsłona druga. Dziś trzy kolejne sałatki – nicejska z jajkami i tuńczykiem, ze szparagami, kalafiorem i czerwonym pieprzem oraz zielona, czyli mix sałat i ziół z sosem na bazie sera pleśniowego.
Sałatka ze szparagami II:
- pęczek zielonych szparagów
- pół kalafiora
- rukola
- sos: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól, 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku
- czerwony pieprz do posypania
Wykonanie:
Rukolę umyć i osuszyć.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe, twarde końcówki i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wystudzić, pokroić.
Kalafiora również ugotować, ostudzić, podzielić na różyczki.
Składniki sosu wymieszać.
Na dużym płaskim talerzu ułożyć sałatę, szparagi, kalafiora. Całość polać sosem i posypać pieprzem.
Sałatka nicejska:
- sałata
- 2-3 ugotowane na twardo jajka
- 5-7 małych pomidorków
- 2 ogórki
- 1/2 słoika czarnych oliwek
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć i osuszyć.
Pomidorki przekroić na pół, jajka na cztery części.
Ogórki obrać i pokroić w półplasterki.
Tuńczyka osączyć.
Oliwki odcedzić.
Składniki sosu połączyć.
Na dnie miski położyć sałatę, na niej pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem.
Sałatka zielona:
- Mix sałat
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki
- sos: 100 g gorgonzoli, 1 łyżka śmietany, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć, osączyć, ułożyć na dużym talerzu i posypać zieleniną. Polać sosem.
Ser zetrzeć i dokładnie utrzeć ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na blogu jest już inne zestawienie dodatków do dań z grilla – SOSY i SAŁATKI CZ. I
Inne sałatki: