Wiosenna sałatka z moimi ulubionymi zielonymi szparagami. W jej skład wchodzą także malutkie drobiowe klopsiki, ziemniaki, jajka i rzodkiewki, dlatego z powodzeniem może zastąpić obiad, drugie śniadanie w pracy, ale można zabrać ją także na piknik. Składniki łączy i uzupełnia słodko-słony sos.
Świetna, godna polecenia sałatka.
Składniki:
- 8-10 malutkich klopsików drobiowych (wielkości orzecha włoskiego)
- pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ziemniaki
- pęczek rzodkiewek
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 pełna łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć twardą część, ugotować na półtwardo. Każdego podzielić na dwie części i do sałatki użyć tylko część z główką.
Rzodkiewki i obrane jajka podzielić na ćwiartki.
Ziemniaki pokroić w plasterki (lub półplasterki, jeśli ziemniaki są duże).
Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz połączyć ubijając widelcem.
Do dużej miski włożyć (układając) klopsiki, ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, jajka i polać sosem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne wiosenne dania: