Makaron ze szparagami w sosie śmietankowym

Sezon szparagowy w pełni, w związku z tym “torturuję”, 2-3 razy w tygodniu, moją rodzinę szparagami. Co przygotowuję? – zupę z fetą, zupę-krem z grzankami, risotto, łososia pieczonego ze szparagami, sznycle, kaszotto, tartę, bułki, pizzę, sałatki i tak zwyczajnie – z wody. Jednak ostatnim najulubieńszym hitem szparagowy jest makaron ze szparagami i cukinią w sosie śmietankowym. Kremowe danie z nutą cytryny i czosnku – pyszne i sycące 🙂 Koniecznie z surówką :), czasem z białym winem.

Makaron ze szparagami, cukinią w sosie śmietankowym
Makaron ze szparagami, cukinią w sosie śmietankowym

Składniki makaronu ze szparagami w sosie śmietankowym:

  • 200 g makaronu ryżowego typu nitki lub innego ulubionego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka-dwie otartej skórki cytrynowej
  • jeden serek kremowy 120-150 g
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
  • sól, pieprz
  • ew. 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych lub tartego twardego sera typu parmezan
  • do podania posiekany koperek lub natka

Jak zrobić makaron ze szparagami w sosie śmietankowym?

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cześć wody z gotowania zostawić, może przydać się do rozrzedzenia sosu. Warzywa umyć. Twardą część szparagów odłamać, lekko naciskając – sama pęknie. Przygotowane szparagi pokroić w plasterki, zostawiając główki w całości. Cukinię, bez obierania ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce (tylko żółtą część). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szparagi i chwilę smażyć, dodać cukinię, czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać serek i skórkę cytrynową. Całość doprawić i ew. dodać drożdże nieaktywne. Na patelnię wrzucić makaron i jeśli sos będzie za gęsty, dodać wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.