Risotto ze szparagami

Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).

risotto ze szparagami_danie z ryżem_danie wegetariańskie_danie na wiosnę

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 5-8 dag startego parmezanu
  • 2-3  łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Zieleninę umyć i ew. posiekać.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.

Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.

Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ryżem:

 risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *