Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).
Składniki:
- 40 dag ryżu arborio
- 1 szalotka
- 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
- 5-8 dag startego parmezanu
- 2-3 łyżki masła
- pęczek zielonych szparagów
- garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)
Wykonanie:
1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.
Zieleninę umyć i ew. posiekać.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.
Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.
Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z ryżem:
1 thought on “Risotto ze szparagami”