Risotto z kurkami – niezwykłe danie na lato. Niesamowicie smaczne, kremowe, aromatyczne.
Składniki:
- 40 dag ryżu arborio
- 1 szalotka
- 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
- szczypta szafranu
- 10 dag parmezanu
- 3-4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 50 dag kurek
- ew. kwaśna śmietana
- 2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie:
1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu z 1 łyżką oliwy. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Szafran rozpuścić w odrobinie wrzątku i wlać do ryżu. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.
Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Można dodać kwaśną śmietanę.
Ryż połączyć z kurkami, posypać natką i pozostałym parmezanem.
Znajdź mnie na fb.
Inne wegetariańskie dania na lato: