Risotto z kurkami

Risotto z kurkami – niezwykłe danie na lato. Niesamowicie smaczne, kremowe, aromatyczne.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • szczypta szafranu
  • 10 dag parmezanu
  • 3-4  łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag kurek
  • ew. kwaśna śmietana
  • 2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu z 1 łyżką oliwy. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Szafran rozpuścić w odrobinie wrzątku i wlać do ryżu. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Można dodać kwaśną śmietanę.

Ryż połączyć z kurkami, posypać natką i pozostałym parmezanem.

Znajdź mnie na fb.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Inne wegetariańskie dania na lato:

pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.