Danie z serii mięso z owocami. Słodko-słone, pikantne, najlepsze z ryżem i sezonową sałatką.
Składniki:
- duża podwójna pierś kurczaka
- 3/4 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki rosołu
- 3 łyżki dżemu morelowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 4 łyżki wódki
- kilka łyżek wrzątku
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Morele umyć, zalać wrzątkiem i wódką. Zostawić na godzinę, osączyć i pokroić w paski. Mięso również pokroić w paski, osolić, podsmażyć na oleju. Dodać rosół, morele i dusić do odparowania rosołu. Dżem wymieszać z sosem sojowym, papryką, imbirem, dodać do kurczaka. Gotować 3-5 minut. Ewentualnie doprawić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne mięsa z owocami: