Intensywnie czekoladowe kruche spody. W nich nadzienie wytrawne, czekoladowe z nutą pomarańczową. Wierzch babeczek wieńczą maliny. Pyszny deser nie tylko na lato.
Z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu”.
Składniki foremek babeczkowych:
- 200 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Krem:
- skórka obrana z połowy pomarańczy
- 300 g kremówki
- 250 g gorzkiej czekolady
Wierzch:
- 15 g cukru
- skórka starta z połowy pomarańczy
- maliny
Wykonanie:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, masło i lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi. Sparzyć pomarańczę, połowę skórki obrać, włożyć do śmietany i zagotować. Zostawić do wystudzenia.
Pozostałą skórkę zetrzeć i wymieszać z 15 dag cukru. Całość wyłożyć na papier i zostawić do przesuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Foremkę do muffinek odkręcić do góry dnem i posmarować masłem. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wykroić z niego 12 kółek o średnicy 9 cm. Krążki położyć na wypukłych częściach formy, docisnąć i piec 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać 5 minut i ostrożnie zdjąć z foremek i zostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ze skórką ponownie mocno podgrzać, wyjąć skórkę, włożyć połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić i włożyć do lodówki na 30 minut. Gęstniejącym kremem napełnić foremki. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posypać przygotowanym cukrem pomarańczowym, włożyć do każdej foremki owoce i ew. listek melisy lub mięty.
Znajdź mnie na fb.
Inne babeczki z owocami: