Sałatka z fasolą szparagową i tuńczykiem

Zamiast obiadu w upalne dni – sałatka z tuńczykiem i fasolą szparagową. Ważne! Tuńczyk musi być dobrej jakości.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Składniki:

  • garść zielonej fasoli szparagowej
  • puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
  • 1-2 garście mieszanych sałat (u mnie rzymska, czerwona kędzierzawa i kędzierzawa)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek staropolski

Wykonanie:

Fasolę i jajka ugotować. Na dnie misy ułożyć sałaty, na nie pokrojone w ósemki jajka, osączonego tuńczyka i oliwki, fasolę. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Najlepiej składniki sosu włożyć do słoika i intensywnie wstrząsnąć.

Najlepsza z grzankami i białym winem.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Inne sałatki na lato:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *