Pasztet z fasoli

Pasztety wegetariańskie to moja miłość. Na blogu są już: z soczewicy, z soczewicy i pieczarek, z ciecierzycy, z jajek. Jednym z moich ulubionych jest pasztet z cukinii, ale niestety jest niezbyt fotogeniczny i dlatego nie ma go na blogu. A pasztet z fasoli? Ma same zalety. Jest błyskawiczny, zawiera mnóstwo substancji odżywczych (moc białka, witaminy z grupy B, kwasy omega 3), jest bezglutenowy, kremowy, intensywny, po prostu smaczny :).

Z „Miłość w brzuchu mam” (z moimi zmianami).

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli (jasiek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 3 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5-6 kawałków pomidorów suszonych
  • łyżeczka kaparów
  • 1,5 łyżeczki majeranu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Fasolę umyć, namoczyć na 12 godzin. Wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować. Do malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli dodajemy cebulę, przed zmiksowaniem trzeba ją przesmażyć.

Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200 °C.

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Inne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *