Pasztet jajeczno-grzybowy

Tak, uwielbiam pasztety i smarowidła wegetariańskie. Na blogu znaleźć już można całkiem niezły zbiorek :). Dziś nowy pasztet z jajek, grzybów, z dodatkiem natki i szczypiorku.

Dla Oli.

pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 12 jajek
  • 40 dag grzybów (u mnie ze względu na suszę w lasach, pieczarki)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej domowej)
  • 4 pełne łyżki ostrego sera
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek szczypioru (cienki)
  • olej (najlepiej pikantny)lub masło do podsmażenia pieczarek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

10 jajek ugotować. Pokroić w kostkę (pokroiłam za pomocą sitka). Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Natkę i szczypior posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Do powyżej wymienionych składników dodać bułkę, 2 surowe jajka, wymieszać i doprawić.

Przełożyć do przygotowanej foremki keksówki, wyrównać.

Piec w rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut.

Uwaga:

*jeśli zamiast pieczarek dodajemy grzyby leśne, to najlepiej jeśli są to prawdziwki lub kurki. Postępujemy z nimi tak jak z pieczarkami. Inne grzyby trzeba najpierw obgotować.

**jeśli chcemy wyjmować pasztet w całości z foremki. Warto foremkę przygotować w następujący sposób: wyłożyć papierem do pieczenia – dokładnie przyciąć do dna foremki wzdłuż boków krótszych, a przełożyć wzdłuż dłuższych.

***połowę pasztetu zjedliśmy na obiad, jak pieczeń :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

Inne pasztety i smarowidła wegetariańskie:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.