Dżem z czarnych porzeczek

To nasz najlepszy dżem z czarnych porzeczek. Kwaśny, wyraźnie owocowy, nie za gęsty, określiłabym go mianem świeży. Prób z dżemami porzeczkowymi mamy kilka. Długo smażone – nabierały karmelowego smaku i znikała świeżość. Z cukrami żelującymi były gęste i ciut bez sensu (po co dodawać substancje żelujące do owoców z dużą zawartością pektyn). Ten jest idealny, a przy tym łatwy i szybki. Nadaje się do wielu ciast (tort rodzynkowiec, pani Walewska ), naleśników, do chleba.

Specjalność mamy Heleny (prawdopodobnie z „Poradnika Domowego” z lat dziewięćdziesiątych).

dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory

Składniki:

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 1,3 kg cukru

Wykonanie:

Obrane z szypułek i umyte porzeczki lekko zgnieść i zasypać cukrem. Ogrzewać do wrzenia mieszając i zdejmując pianę. Od chwili wrzenia gotować 25 minut.

Przełożyć do przygotowanych słoików (mój sposób przygotowania słoików opisałam TU). Przetrzeć gwinty słoików i nakrętki spirytusem i natychmiast zamykać.

Znajdź mnie na fb.

dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory

dżem z czarnych porzeczek_dżem tradycyjny_słodkie przetwory

Dżem dodaję do akcji „Porzeczkowo”.

Inne tradycyjne przetwory:

tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory  konfitura z płatków róży_konfitura_słodkie przetwory_jadalne kwiaty  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *