Ciasto Pani Walewska v. pyszotka

Znane i bardzo popularne ciasto. Już od dawna chciałam je upiec, ale jakoś tak nie było okazji. W końcu znalazła się i ciasto jest. Jak smakuje? Dwa kruche placki z dżemem porzeczkowym i bezą migdałową, przełożone kremem budyniowym z dodatkiem amaretto. Czy to nie brzmi dobrze? I tak właśnie smakuje. Chociaż czytając przepis miałam szereg wątpliwości, a to długość pieczenia placków (każdy aż 40 minut), a to temperatura pieczenia (175 °C, wydawało mi się, że jest za niska do ciasta kruchego), a to dodatek do bezy mąki ziemniaczanej (zastanawiałam się, czy beza nie będzie gumowata). Mimo tych wszystkich wątpliwości upiekłam placek z jedną drobną zmianą i wyszedł przepyszny, rewelacyjny. Moja zmiana? Do jednej bezy dodałam mąkę ziemniaczaną, do drugiej nie. I rozwiązanie bez mąki, według mnie, jest lepsze. Beza jest idealnie krucha.

Ciasto oprócz tego, że świetne smakuje, również bardzo dobrze się prezentuje. Z powodzeniem może pojawić się na stole imieninowym, urodzinowym czy świątecznym.

Przepis z blogu “Tak sobie pichcę”.

pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą

Składniki na dwa placki:

  • 500 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru (ok. 30 dag)
  • słoik dżemu z czarnych porzeczek (u mnie konfitura z czarnych porzeczek Mamy)
  • 150 g płatków migdałowych

Składniki kremu:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 16 g cukru waniliowego (w końcu zrobiłam własny)
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 kieliszka amaretto (lub aromat migdałowy)

Wykonanie ciasta:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło, szczyptę soli, posiekać. Następnie dodać cukier puder, żółtka, szybko zagnieść (jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć dodać śmietanę). Uformować dwie równe kule. Owinąć w folię, schłodzić.

Rozwałkować dwa równe placki. Na każdy położyć po połowie dżemu. Ubić pianę, dodać do niej powoli cukier i dalej ubijać, do uzyskania lśniącej masy bez grudek cukru. Przełożyć na placki i każdy posypać migdałami. Piec w 175 °C przez 40 minut.

Jako, że nie mam dwóch jednakowych blaszek, najpierw zrobiłam jeden placek, potem drugi (składniki na bezę podzieliłam na pół i ubiłam partiami).

Placki piekłam na papierze do pieczenia, w ten sposób nie miałam problemów z wyjęciem. Ciasto można też piec w formach mazurkowych (bez jednego boku).

Wykonanie nadzienia:

Połowę mleka zagotować z cukrami. Żółtka, mąki, zmiksować z pozostałym mlekiem. Wlać do wrzącego mleka i zagotować (uwaga są żółtka, trzeba uważać by masa się nie zważyła). Po ugotowaniu przykryć budyń folią spożywczą i schłodzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodać stopniowo ostudzony budyń, a następnie bardzo (!) powoli alkohol.

Składanie ciasta: placek – krem – placek.

Chłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Znajdź mnie na fb.

pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą

Inne świąteczne ciasta z kremem:

kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.