Tort miodowy marcinek

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku tort miodowy marcinek. Tort olbrzymi, na specjalne okazje – wysoki i duży. Połączenie miodownika i marcinka, takie dwa w jednym. 10 miodowych placków przełożonych masą na bazie kwaśnej śmietany. Nam bardzo smakował 🙂

Tort miodowy marcinek, miodownik
Tort miodowy marcinek

Składniki tortu miodowy marcinek:

Ciasto:

  • 880 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 210 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 5 pełnych łyżek miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 l kwaśnej śmietany 36 %
  • 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny (3-4 łyżki)

Dodatki – chrupiąca posypka orzechowa:

  • 1 szklanka orzechów
  • 50 g miodu
  • 40 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Jak zrobić tort miodowy marcinek?

Ciasto. Przygotować papier do pieczenia. Miód rozpuścić i ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać masło i posiekać szerokim nożem na proszek. Do mieszanki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto*. Ciasto podzielić na 9-10 części. Każdą część rozwałkować i wyciąć koło o średnicy 26 cm (obrysowałam koło od tortownicy o takiej średnicy) i przenieść na papier do pieczenia. Piec każdy placek oddzielnie w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C 5-7 minut (trzeba pilnować, by nie przypalić placków). Po upieczeniu placki delikatnie przenosić na płaską powierzchnie i studzić (uwaga! łatwo kruszą się).

Masa. Śmietany umieścić w dużej misie i ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny (do smaku). Podzielić masę na 10 lub 11 części w zależności od opcji zdobienia tortu jaką wybierzemy. Jeśli boki tortu również smarujemy kremem, wtedy 11, jeśli nie, 10.

Orzechowa chrupka. Miód, cukier, masło, sól włożyć na dużą patelnię i podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru i uzyskania delikatnego karmelu (masa zbrązowieje; trzeba uważać, by nie przypalić karmelu, bo masa będzie gorzka). Wrzucić sól i orzechy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na duży płaski talerz i zostawić do wystudzenia. Zimne orzechy posiekać.

Składanie toru. Na środek patery, na której położymy tort, kładziemy kleks masy – to zapobiegnie przesuwaniu się tortu. Układamy po kolei placki, przekładając kremem. Wierzch tortu posmarować także kremem, ew. również boki, jeśli wybraliśmy taką opcję. Na koniec posypać tort orzechową chrupką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Postaw mi kawę.

Tort miodowy marcinek, miodownik
Tort miodowy marcinek
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.