Esencja świąt – ryby, kapusta kiszona i suszone grzyby. To nie może się udać, prawda? W jednym garnku tyle smaków! A jednak zupa jest pyszna, esencjonalna i świąteczna 🙂
Składniki zupy rybnej z kapustą kiszoną i grzybami:
- 2 filety z pstrąga
- 100 g kiszonej kapusty
- 3-4 suszone grzyby (najlepiej borowiki; grzyby namoczyć i podgotować, zostawić wywar)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebulka
- 120 g pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki octu spirytusowego
- 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, pierzu, sól do smaku
- koper
- odrobina oleju i masła
Jak zrobić zupę rybną z kiszoną kapustą i grzybami?
Filety oczyścić ze skóry i ew. ości. Podzielić na paski, posolić, delikatnie oprószyć pieprzem, startą skórką cytrynową, skropić octem, natrzeć 2 łyżkami posiekanego czosnku i dwoma sporymi szczyptami kopru. Odstawić do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę (cebulę w drobną kostkę). Grzyby pokroić w paski. Olej + masło rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa, grzyby, kapustę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i chwilę dusić razem. Gdy marchewka będzie miękka, dodać pomidory, resztę czosnku, sól i wywar z grzybów (lub wywar rybny). Chwilę gotować, dodać skórkę cytrynową i kawałki ryby i gotować 3-4 minuty. Gotowe!
Do dania można, poza sezonem świątecznym, dodać 2-3 ziemniaki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu pana K. Okrasy.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!