Zupa rybna z kiszoną kapustą i grzybami

Esencja świąt – ryby, kapusta kiszona i suszone grzyby. To nie może się udać, prawda? W jednym garnku tyle smaków! A jednak zupa jest pyszna, esencjonalna i świąteczna 🙂

Zupa rybna z kapustą kiszoną i grzybami
Zupa rybna z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki zupy rybnej z kapustą kiszoną i grzybami:

  • 2 filety z pstrąga
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 3-4 suszone grzyby (najlepiej borowiki; grzyby namoczyć i podgotować, zostawić wywar)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 120 g pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, pierzu, sól do smaku
  • koper
  • odrobina oleju i masła

Jak zrobić zupę rybną z kiszoną kapustą i grzybami?

Filety oczyścić ze skóry i ew. ości. Podzielić na paski, posolić, delikatnie oprószyć pieprzem, startą skórką cytrynową, skropić octem, natrzeć 2 łyżkami posiekanego czosnku i dwoma sporymi szczyptami kopru. Odstawić do lodówki.

Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę (cebulę w drobną kostkę). Grzyby pokroić w paski. Olej + masło rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa, grzyby, kapustę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i chwilę dusić razem. Gdy marchewka będzie miękka, dodać pomidory, resztę czosnku, sól i wywar z grzybów (lub wywar rybny). Chwilę gotować, dodać skórkę cytrynową i kawałki ryby i gotować 3-4 minuty. Gotowe!

Do dania można, poza sezonem świątecznym, dodać 2-3 ziemniaki.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Na podstawie przepisu pana K. Okrasy.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *