Bûche de Noël – rolada czekoladowa z kremem waniliowym

Bożonarodzeniowe polano – rolada czekoladowa wypiekana we Francji na Boże Narodzenie. Przygotowałam ją w oparciu o instrukcje syneczka, który wraz z całą grupą i Panią (przede wszystkim) przygotowywał dania kuchni francuskiej. Wytyczne nie przewidywały precyzyjnego przepisu :), dlatego trzymając się wskazówek co do ciasta, kremu, dżemu, ozdób, skorzystałam z innych internetowych przepisów.

Bûche de Noël - rolada czekoladowa z kremem waniliowym
Bûche de Noël – rolada czekoladowa z kremem waniliowym

Składniki Bûche de Noël – rolady czekoladowej z kremem waniliowym:

ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem waniliowy:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • cukier puder do smaku
  • cukier waniliowy

krem czekoladowy:

  • 250 g czekolady deserowej
  • 250 ml kremówki

dodatki:

  • dżem pomarańczowy (w zastępstwie morelowy, malinowy) ok. 70-80 g
  • różne ozdoby

Jak przygotować Bûche de Noël – roladę czekoladową z kremem waniliowym?

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Przygotować foremkę prostokątną o wymiarach 20×35 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek i kakao przesiać. Żółtka roztrzepać. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać partiami cukier i ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej piany, do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem i również delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wyrównać i piec ok. 12 minut (nie piec zbyt dług, bo będzie się kruszyć). Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do wystudzenia.

Krem waniliowy. Składniki kremu ubić na gęstą masę. Wystudzone ciasto rozwinąć. Posmarować kremem, wzdłuż jednego z dłuższych boków położyć dżem. Ponownie zwinąć ciasto wraz z kremem i dżemem. Rozpoczynając od boku z dżemem. Wstawić do lodówki.

Krem czekoladowy. Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić i wstawić do lodówki, by masa ostygła i stężała. Co jakiś czas przemieszać. Krem powinien mieć konsystencję budyniu, ale nie może zastygnąć. Czekoladową śmietanę ubić, uważając, by nie powstało masło.

Ozdabianie ciasta. Odkroić skośnie 1/4 rolady. 3/4 posmarować kremem czekoladowym. 1/3 odkrojonego ciasta przyłożyć do boku rolady i również posmarować kremem (całość i boki) tworząc gałąź. Szpatułką zrobić wzory przypominające korę. Ozdobić wg. uznania.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

2 thoughts on “Bûche de Noël – rolada czekoladowa z kremem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *