Bożonarodzeniowe polano – rolada czekoladowa wypiekana we Francji na Boże Narodzenie. Przygotowałam ją w oparciu o instrukcje syneczka, który wraz z całą grupą i Panią (przede wszystkim) przygotowywał dania kuchni francuskiej. Wytyczne nie przewidywały precyzyjnego przepisu :), dlatego trzymając się wskazówek co do ciasta, kremu, dżemu, ozdób, skorzystałam z innych internetowych przepisów.
Składniki Bûche de Noël – rolady czekoladowej z kremem waniliowym:
ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem waniliowy:
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- cukier waniliowy
krem czekoladowy:
- 250 g czekolady deserowej
- 250 ml kremówki
dodatki:
- dżem pomarańczowy (w zastępstwie morelowy, malinowy) ok. 70-80 g
- różne ozdoby
Jak przygotować Bûche de Noël – roladę czekoladową z kremem waniliowym?
Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Przygotować foremkę prostokątną o wymiarach 20×35 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek i kakao przesiać. Żółtka roztrzepać. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać partiami cukier i ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej piany, do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem i również delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, wyrównać i piec ok. 12 minut (nie piec zbyt dług, bo będzie się kruszyć). Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do wystudzenia.
Krem waniliowy. Składniki kremu ubić na gęstą masę. Wystudzone ciasto rozwinąć. Posmarować kremem, wzdłuż jednego z dłuższych boków położyć dżem. Ponownie zwinąć ciasto wraz z kremem i dżemem. Rozpoczynając od boku z dżemem. Wstawić do lodówki.
Krem czekoladowy. Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić i wstawić do lodówki, by masa ostygła i stężała. Co jakiś czas przemieszać. Krem powinien mieć konsystencję budyniu, ale nie może zastygnąć. Czekoladową śmietanę ubić, uważając, by nie powstało masło.
Ozdabianie ciasta. Odkroić skośnie 1/4 rolady. 3/4 posmarować kremem czekoladowym. 1/3 odkrojonego ciasta przyłożyć do boku rolady i również posmarować kremem (całość i boki) tworząc gałąź. Szpatułką zrobić wzory przypominające korę. Ozdobić wg. uznania.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Wspaniałe klimaty w tym daniu wyczuwam, zabieram się do wykonania w domu, pa
A ja przewrotnie powiem, że ostatnio robiłam zwykłą roladę, ale z dodatkiem przypraw piernikowych, z kremem waniliowym i ta chyba wygrywa w naszych rankingach…
https://rodzinkawkuchni.pl/2016/07/rolada-z-jagodami.html